You are here: Home > Dania ziemniaczane > Ziołowe racuchy

Pierś kurczaka w wiśniówce

Składniki:

1. 1 duża pierś z kurczaka
2. Majeranek
3. Kieliszek wiśniówki
4. 3 łyżki oleju do smażenia
5. 1 łyżka mąki
6. Słodka mielona papryka
7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
8. Coś do dekoracji np. świeże zioła

Wykonanie:

Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem i pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki mięsa posolić, oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem, mieloną słodką papryką a następnie skropić wiśniówką. Wstawić do lodówki, na co najmniej godzinę, aby się dobrze „przegryzło”.
Na patelni rozgrzać olej i przełożyć na patelnię mięso wraz z marynatą i obsmażyć ze wszystkich stron aż się zrumieni.
Mięso zdjąć z patelni i pozostawić w cieple. Do pozostałego sosu na patelni dodać mąkę i wymieszać, a następnie włożyć kawałki mięsa i jeszcze chwilę poddusić. Podawać z surówką i pieczywem lub ryżem albo nawet z ziemniakami. Udekorować gałązkami świeżych ziół.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter

Comments are closed.